Тридесет и четири ученици от 7 до 12 клас от 12 варненски училища се включиха в лятната школа по роботика, организирана от 8 до 12 юли от Технически университет – Варна и Частна професионална гимназия по инженеринг, технологии и компютърни науки към ТУ – Варна.

Школата в рамките на пет дни даде възможност на учители и ученици да усъвършенстват заедно своите дигитални умения, да развият алгоритмичното си мислене, да работят в екип и да се запознаят с различни начини на създаване и програмиране на роботи. Лятната школа по роботика е безплатна, а целта е още от новата учебна година да бъде сформиран отбор по роботика към професионалната гимназия към ТУ-Варна за участие във турнири от веригата FIRST Robotic Competition (FRC)*. Най-многобройни са желаещите да се включат от ЧПГИТКН към ТУ-Варна и от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“. Голям интерес проявяват и ученици от СУ „Найден Геров“, СУ "Гео Милев", ПГЕ - Варна, ОУ " П. Славейков", СУ "Св. Климент Охридски", ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", СУ "Любен Каравелов", ЧОУ "Малкият принц", ОУ "Захари Стоянов" и ЧЕГ "Джордж Байрон".

От името на ТУ-Варна участниците поздрави доцент Йордан Колев. Асистент Елена Драганова от катедра „Автоматизация на производството“ в ТУ-Варна направи интересно за учениците въведение в света на роботиката, а Симеон Коев - студент от специалност ”Автоматика, роботика и управляващи компютърни системи“ и председател на Студентския клуб по роботика, се включи в обучението с темата „Сензори в роботиката“. Асистент Иван Григоров запозна учениците с ARDUINO, а темата на лекцията на гл. ас. Живко Жеков беше „Индустриални роботи. Задвижване“. Основният лектор в първата лятна школа беше Тодор Андреев, който е ученик в Сан Диего, Калифорния и от няколко години участва във FRC отбор по роботика. Сайтът на неговия отбор в Сан Диего е https://www.team2658.org.

Участниците разгледаха някои от специализираните лаборатории в ТУ – Варна като лабораторията по мехатроника и CAD-CAM системи, както и фирма „КАСИ Аутомейшън“, разработваща приложни проекти в областта на роботиката.


В дните на лятната школа тече активно и кампанията по приема на новите осмокласници в Частната професионална гимназия по инженеринг, технологии и компютърни науки към ТУ – Варна. Тези година те избират между 4 специалности: „Автоматизирани и роботизирани системи“, „Промишлена естетика и дизайн“, „Системно програмиране“ и „Възобновяеми енергийни източници“.

Ръководството на гимназията планира да организира през следващата учебна година Клуб по интереси „Роботика“, който безплатно ще могат да посещават и ученици от други училища в града. Идеята е след като преминат първоналната подготовка с помощта на ментори, учениците дасформират и първия български отбор за FIRST Robotics Competition.

*Тази година се навършват 30 години от основаването на FIRST Robotics Competition. Състезанието е създадено от изобретателя и предприемач Дийн Кеймън с помощта на професора от Масачузетския технологичен университет Уди Флауърс през 1989 година, а първият състезателен сезон е през 1992 година. Кеймън, сред чиито изобретения е например така популярният сегуей (segway), прилага успешно принципите от заниманията със спорт в американските училища като екипна работа, коучинг и менторство, състезания с награди и т.н. За мащабите, които придобива в годините FIRST Robotic Competition говори фактът, че според статистика, публикувана в интернет, през 2018 година в различните етапи на турнира участват 3647 отбора от 28 държави. Стъпките за създаване на нов FRC отбор са дейтайлно описани в сайта на състезанието: https://www.firstinspires.org/node/3891. В България все още няма FRC отбори и амбицията на ТУ-Варна е да сформира първия такъв. Географски най-близките регионални турнири от FIRST Robotic Competition се провеждат в южната ни съседка Турция, където има над 50 FRC отбора. Ежегодно от централата на FIRST Robotic Competition разработват атрактивна и предизвикателна задача за отборите, които я получават през януари и разполагат с няколко месеца, за да изработят своя робот и да се регистрират за състезанието. Кулминацията са две големи събития през април в САЩ. Участието в състезанието FIRST носи и допълнителни ползи за учениците, които се превръщат в едни от най-желаните бъдещи студенти за престижните университети и могат да се възползват от специални стипендии. В официалния видеоканал на FRC в YouTube могат да се видят както заданията към отборите под формата на анимация, така и записи от състезанията и, разбира се, самите роботи.