Прием за учебната 2020/2021 година

Приемът за учебната 2020/2021 година ще бъде организиран и проведен

от Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи.

Линк към сайта на гимназията: https://itpg-varna.bg/

Линк към фейсбук страницата на гимназията: https://www.facebook.com/PGKMKS/

За повече информация телефон: +359888005610

Вяра Дукова

Директор на ПГКМКС

 

Наша гордост!!!

И ние помогнахме

Да си припомним заветите на тези, които са били, за да бъдем!

ПАТРИОТ

Патриот е - душа дава

за наука, за свобода;

но не свойта душа, братя,

а душата на народа!

И секиму добро струва,

само, знайте, за парата,

като човек - що да прави?

продава си и душата.

 

И е добър християнин:

не пропуща литургия;

но и в черква за туй ходи,

че черквата й търговия!

И секиму добро струва,

само, знайте, за парата,

като човек - що да прави?

залага си и жената.

 

И е човек с добро сърце:

не оставя сиромаси;

но не той вас, братя, храни,

а вий него със трудът си!

И секиму добро струва,

само, знайте, за парата,

като човек - що да прави?

изяда си и месата.

Още от нашия празник

29 МАЙ - ПРАЗНИК НА ЧАСТНА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ИНЖЕНЕРИНГ, ТЕХНОЛОГИИ И КОМПЮТЪРНИ НАУКИ

https://youtu.be/lbzUQfHxEBE

 

Нашият празник

Уважаеми колеги, скъпи родители и ученици,

За нас е чест да ви поздравим с двегодишния рожден ден на едно неповторимо варненско училище!
Поздравяваме ви ние, учителите, желаещи да ви предадем знания и да ви въоръжим с умения, приканващи ви всяка сутрин към активност и труд. Положеният труд се възнаграждава по достойнство! Талантът е важен, но още по-важни са постоянството и труда. Вие самите знаете колко труд ви коства постигането на вашите успехи. Поздравяваме ви, славни наши отличници, медалисти, участници в различни области с постиженията и ви пожелаваме успехите ви да се умножават в бъдещето!

Ще останем заедно под „крилото“ на нашето училище още месец – време, което ще посветим на учене за напредък. Лятото ни обещава активни забавления и мъдри прозрения! Още веднъж ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

инж. Нели Калчева

Директор на ЧПГИТКН

https://www.facebook.com/pollyl71/videos/10216655035828810/

Празнична диктовка по случай 24-ти май

По покана на БАН учениците от всички класове на ЧПГИТКН и преподавателите им по Български език и литература, в един от своите часове по БЕЛ, се присъединиха към кампанията на Института по случай 24-ти май: "Написаното остава. Пиши правилно!"

https://youtu.be/FVfdwe3pPvw

 

 

Честит празник!

Частна професионална гимназия по инженеринг, технологии и компютърни науки Ви поздравява за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост!

https://youtu.be/xt5viLnutd0

Честит Първи май!

Честит Първи май!

https://youtu.be/jJN8m_Q42js

Включете субтитрите!

Споделено от часа по музика в предпразничния 30 април 2020 г. от г-жа Стойнова на учениците от ЧПГИТКН

Месец май е изключително богат откъм традиционни празници. Част от тях не винаги са в рамките на месеца, а подвижността им се определя от Великден. В по – ново време на 1-ви май се отбелязва Денят на труда, но от миналото българите наричат този ден Еремия /Ирминден/. По случай 1-ви май ще споделя с Вас информация относно празнуването на Ирминден в различните краища на България, както и едно прекрасно видео, свързано с обредното приготвяне на подници. Един обичай, който има своето постоянно място в обредната система на българите.
Ирминден (или още: Йеремия, Еремия, Зъмски ден, Ирима) е български празник, който се празнува на 1-ви май. Този ден се празнува в чест на змиите и гущерите и на него се изпълняват обреди, целящи пропъждането им и предпазването от тях. На този ден се извършват няколко обреда: пъдене на змиите; газене чирепните; палене на огньове. Старите хора вярват, че който работи на полето в този ден, ще бъде ухапан от змия през лятото.

Пъденето на змиите не се прави на самия ден, а вечерта преди него и е подобно на това, което се прави срещу Благовещение (Благовец). Момиче или жена взима машата и ръжена и като вдига шум (дрънка) с тях, обикаля цялата къща и двора. В същото време изрича заклинания или наричания.

В Западна България палят огньове, прескачат ги и като вдигат много шум, изричат същите думи. Друг обичай, който се изпълнява на този празник, е газене подници (глинен съд за печене на хляб). Представляват кръгли глинени плоски съдове, с диаметър около 60 см и дебелина на дъното 4-5 см, завит нагоре по ръба в края, подобно на тепсия /тава/.

Още в ранни зори момите, накичени с лепка (вид трева) по главите, отиват да копаят пръст. Тази пръст (глина) събират на едно място и всеки се изрежда да я гази. Вярва се, че подницата има магическа сила и всеки, който гази глината, от която тя се прави, ще се предпази от ухапване на змия.

В някои райони този ден се празнува специално от бременните и още неродили жени, за да бъдат запазени при раждане и децата им да не се разболеят от йеремия - болест, причинена от различни зли сили. В Южна България се тачи за предпазване от градушка и гръм.

Преди настъпването на технологичната ера, празниците са били мост между ежедневно-битовото и божественото. Време, през което сякаш се отваря прозорец между тези два плана на съществуване и обикновеният човек е имал достъп до даровете от високите нива на съществуване. Затова хората не са работили на празнични дни, а са отдавали внимание на тази връзка, използвали са я, за да подобрят живота си и да си осигурят здраве, добра реколта, благоденствие.

https://youtu.be/pwNEnl4bU8c