Утрешният ден е посветен на ТРУДА.

            Аз няма да се впускам в исторически преглед – как и кога е избран този ден, но лично за мен месец МАЙ е един от най-красивите месеци в годината. Иска ми се да насочим внимание към нашите, български корени и да проследим как са живели предците ни – защо са свързвали празниците си с определени периоди от тези повтарящи се 12 месеца.

            От моя дядо съм чувала, че ако в името на месеца няма „р“, значи той е изцяло топъл – затова през МАЙ не можем да очакваме изненадващи застудявания, както това се случва през април, и като се разлюти Баба Марта. Това означава, че природата се е събудила за нов живот и селскостопанската работа кипи с пълна сила – а какво по-подходящо време да се отбележи денят на труда? Нашата земя е много плодородна – наречена е Райска градина. В миналото България чрез своите селскостопански труженици самостоятелно произвеждаше храна за целия си народ и изнасяше продукция в още много държави. Не бива да забравяме това, защото днешните трудности показват, че пак може да ни се наложи са осигуряваме сами прехраната си – трябва да помним, че имаме сили за това.

            Пословичното трудолюбие на българина сякаш е останало само мит. Уважението към труда далеч не е свързано само с прехраната. Българска поговорка гласи: „Трудът краси човека, а мързелът го грози.“ Човекът във всяка точка на земята е СОЦИАЛНО СЪЩЕСТВО. Той живее в общност, а там полага труд, за да оцелее. Но не е нужно трудът да бъде бреме, да бъде наричан „робски“, да е свързван непременно с умора и да изобразява как се лее пот от челото на трудещия се.

            Човечеството достигна ерата на технологиите. И днес ние с вас живеем в един различен свят – много по-различен от онзи, в който аз бях на вашата възраст. Твърди се, че скоро роботи ще заменят хората в най-тежката и неблагодарна работа, виждаме, че машините и изкуственият интелект облекчават всяка човешка дейност. Това явление има 2 страни:

  • Освобождава време на хората да се занимават с приятни неща и развлечения – за вас това са игрите, към които почти всички се стремите постоянно... А всъщност истинският стремеж на човечеството е бил да разгърне своята творческа същност – да твори и да създава! Не само блага, а и красота!
  • Предупреждение, че може в някакъв момент (който изглежда все по-близък) машините да надделеят над хората и да ги подчинят. Защото ако изземат голяма част от човешките дейности, хората постепенно ще станат безпомощни – няма да знаят как и няма да могат да се справят с елементарни неща без машините..., а това ще ги направи слаби (нетренирани, неопитни) и уязвими.

            Нашата гимназия е създадена за да дава професионална подготовка тъкмо по технически специалности. Всички ние, вашите учители, ще бъдем много щастливи и доволни, ако училището ви даде достатъчно за вашата професионална реализация. За да постигате висоти в избраната посока, да бъдете полезни – както на себе си, семейството и близките си, така и на общността, на сънародниците си. Но най-хубаво би било, ако то запали във вас стремежа да се усъвършенствате непрекъснато. Ако затвърди убеждението, че трудът означава и да създаваш, да твориш... Защото творческото начало у човека го води напред и осмисля живота му...

 30 април 2020 година

Павлина Атанасова

преподавател по БЕЛ в ЧПГИТКН