Учениците от  Частна Професионална Гимназия по Инженеринг, Технологии и Компютърни Науки град Варна се включиха в благотворителната кампания на Приятелите на Рали.

Осмокласниците Мира и Светльо Хаджийски и тяхното семейство изработиха коледни играчки. Съучениците им Добромира Миткова, София Михайлова, Калоян Николов, Ивайло Маринов и Цветан Попов лично се включиха в изработването на коледни картички и украси в благотворителната работилница-базар „Подкрепа за Рали". Дарин Григоров от същия клас нарисува като дар компютърна картина със специално послание а родителите му я разпечатаха в няколко екземпляра в рамки за благотворителния базар.

Рали е на година и половина и страда от синдром на Лий (Leigh syndrome) - рядка форма на тежко неврометаболитно заболяване. Клиничната практика у нас е много оскъдна и единствената алтернатива е терапия в чужбина. Надеждата на семейството е в няколко посоки -  експериментално лечение в Италия, което може да забави болестта; терапия за около 54 хиляди долара със стволови клетки в Турция за възстановяване на централната нервна система и физиотерапия в Словакия на стойност 5 хиляди евро. Това заболяване към момента не е в списъка за финансиране на лечение в чужбина и близките трябва самостоятелно да платят терапията. Освен тези разходи, скъпа е и ежедневната подкрепа на детето с необходимите медикаменти и добавки. В момента момиченцето е в стабилно състояние и това дава голяма надежда, че състоянието му може да бъде подобрено, да проходи, да проговори и да се развие като всички останали деца.

Близо 4000 лева бяха събрани по време на първата двудневна кампания в края на ноември, за която помогна и Фондация „Владиславово“. Идеята не остави никого безразличен. В изработването на картички и сувенири и като дарители се включи цялата общност на университета, но дарения направиха и много варненци, научили за каузата от медиите. Семейството и организаторите благодарят на всички, които дариха надежда за Рали, на колегите от университета, на медиите, на многото млади родители, които специално дойдоха да изразят подкрепата си и да дадат още идеи за бъдещето на детето. Особено трогателно за родителите на Рали беше желанието на деца и ученици да помогнат на дъщеричката им

Средства вече се набират и по банков път в дарителската сметка:

БАНКА ДСК

Титуляр: Ралица Николаева Николаева

IBAN: BG57STSA93000025733552

BIC: STSABGSF

Всички новини за детето, за кампанията и – надявяме се, за напредъка на терапията семейството продължава да споделя на страничката Приятелите на Рали във фейсбук. Благодарим Ви!